2020 nov/des – Et annet Kina – Taiwan – Dagsprogram

26. november – 10. desember 2020 – 15 dager

Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image
Slide image

Innledning         Dagsprogram         Reisekart         Pris         Program i Pdf

Den store øya Taiwan, også kjent under sitt portugisiske navn Formosa (Ilha Formosa – den vakre øya), ligger ca. 160 km fra Kinas østkyst. Med sine 23 millioner innbyggere tilhørte Taiwan «Asias fire tigere» sammen med Hongkong, Singapore og Sør-Korea. Disse landene hadde rask økonomisk utvikling i perioden 1970 – 1990. Med innflytelse fra det kinesiske fastlandet, Japan og den vestlige verden byr Taiwan på fascinerende kultur, imponerende historiske severdigheter, spennende mat, vakker natur og gjestfrie folk.

Taiwans historie er nært knyttet til det kinesiske fastlandet, selv om Taiwan var portugisisk koloni i en veldig kort periode og var kontrollert av Japan fra 1895 frem til etter andre verdenskrig. Det er et sted hvor man lever et rolig og behagelig liv, et sted som har overlevd både store, overhengende og korte, hjelpeløse perioder, og et sted som både er fjernt og nært for fastlandskinesere. Her lever fortsatt gamle Kinesiske tradisjoner og vaner, og her får vi oppleve en fascinerende blanding av gammelt og nytt.

Taiwan er veldig lite besøkt av vestlige turister. Det er en sjarmerende øy som venter på å bli oppdaget. Denne rundreisen vil vise deg Taiwans historie, kultur og vakre natur med vulkanske sjøer og nydelige strender. Turen går langs øyas vestlige del fra nord til sør til Kenting, med fine sandstrender. Deretter kjører vi langs østkystens dramatiske naturlandskap fra sør til nord og tilbake til Taipei.

Vi skal få med de store attraksjonene; «Det nasjonale palassmuseum» med enorme gjenstander og kunst fra det kinesiske fastland, «Chiang Kaisheks minnehall», «Yehliu geopark» med merkelige klippeformasjoner og Taiwans fremste nasjonalpark «Taroko». Landets verdensberømte teplantasje med endeløs grønske. Alifjellet med ubeskrivelig naturlandskap, landets heftigste kveldsmarked og den skjønne Sol- måne-sjøen er også noen av reisens høydepunkter.

Vil du bli med oss til Taiwan og oppleve det andre Kina og få oppfatning om hvordan det gamle Kina var?

Program dag for dag:

Dag 1 – 26. november (Avreise fra Oslo)

Avreise fra Gardermoen til Taipei med Emirates via Dubai. Innsjekking på Gardermoen. Fremmøte min. to timer før flyavgangen. Mat og drikke severes på flyet.

Med EK169 flyr vi fra Oslo til Dubai. Flyavgang kl. 14.10. Etter 6. timer 45 minutter ankommer vi i Dubai. Der har vi 3 timer 45 minutter for mellomlanding.

Dag 2 – 27. november Dubai – Taipei (mat på flyet, middag)

Med EK366 flyr vi videre til Taipei. Flyavgangen er kl.03.40. Mat og drikke serveres på flyet. Etter 7 timer 55 minutter ankommer vi Taipei Taoyuan International Airport kl.15.35 

Etter passkontrollen henter vi ut bagasje. Transfer til byen og innkvartering på hotellet. Resten av kvelden blir brukt til god søvn.

Taipei er den største byen på Taiwan med en befolkning på 2,7 millioner. Den er Taiwans økonomiske og kulturelle sentrum og en av de rikeste hovedstedene i Asia. Her ser man en fin blanding av moderne og tradisjonell kinesisk og japansk stil.

Dag 3 – 28. november Taipei (F, L, M)

Etter frokost besøker vi Yehliu Geopark som ligger på den nordlige kysten utenfor Taipei. Yehliu er en odde av Daliao-fjellet som strekker seg i 1700 meter ut i havet. Gjennom erosjon av vind og regn i flere millioner år oppstår det mange merkelige soppliknende formasjoner, jordpyramider og søyler i området. Mange formasjoner har fått sitt kallenavn, for eksempel dronnings hode, gudinnens sko, lysestake osv. Lunsj ordnes.

Om ettermiddagen besøker vi Shifen square. Her finnes det alltid folk som sender «kom loy» (en lykt laget av rispapir) opp i luften. Lykten svever i ca. 5-6 minutter. Det er vakkert å se både i dagslys og når det er mørkt. Vi får også muligheter til å prøve.

Deretter reiser vi videre til byens kommersielle område med store shoppingsenter, kontorhus og Taipeis mest kjente landemerke Taipei 101. Med sine 101 etasjer og 509 meter er den for øyeblikket verdens tredje høyeste bygning. Vi skal ta en rask heis i en fart opp mot 60km/t til 89.etsje på 37 sekunder. Her oppe får vi panorama­utsikt over byen.

Til middag serveres Dim Sum på en lokal restaurant i nærheten av Taipei 101.

Dag 4 – 29. november Taipei (F, L)

Etter frokost reiser vi videre til Chiang Kai-sheks minnehall, et enormt monument i hvitt og blått med åttekantet tak i klassisk kinesisk stil. Minnehallen ble oppført på 1980-tallet til ære for Chiang Kai Shek som var leder for det nasjonalistiske partiet Kuomintang fra Sun Yat-sens død i 1925 til sin død i 1975. Etter å ha tapt borgerkrigen mot KKP i år 1949 flyttet han til Taiwan med sitt folk og ble værende der til sin død. Vi skal være med å se et vaktbytte som foregår hver hele time. Dette er en imponerende seremoni med tramping, nøye koreografert marsjering, drilling med våpen og utrop.

Deretter kjører vi forbi Presidentpalasset og videre til byens eldste del Wanhua, med travle gater og markeder. Vi går forbi mange spesielle butikker for te, røykelser, urtemedisiner, krydder osv. På samme område finnes flere ulike buddhistiske, taoistiske og Konfucius templer. Vi stopper ved byens største og mest kjente tempel, Longshantemplet fra år 1815, bygget i sørkinesisk stil. Templet er alltid fylt av røykelse tent av de trofaste. Her vil vi bli imponert over utsøkte dekorasjoner både inne og utenpå. Man blir også overrasket over hvor mange figurer og detaljerte utskjæringer som får plass til bare på et tak.

Etter lunsj på en lokal restaurant besøker vi Nasjonal palassmuseum i det nordlige Taipei. Museet er et moderne anlegg i tradisjonelt kinesisk stil, og er kanskje den kinesiske verdens fremste museum. Det inneholder en svært omfangsrik samling av kunst og gjenstander fra «Den forbudte by» i Beijing. De er opprinnelig gaver og skatter gitt til keiserne under 1000 år, de fleste fra Kinas storhetstid mellom 700 – 1700-tallet, men de eldste er hele 8000 år gamle.

Under den japanske okkupasjonen 1937 – 1945 ble over 600 000 gjenstander i Den forbudte by pakket inn i 5000 kister og fraktet rundt om i landet på flukt fra japanerne. Før man fikk tid til å pakke dem opp etter Japans kapitulasjon brøt borgerkrigen mellom nasjonalistene og KKP ut og varte i fire år. Etter nederlaget i år 1949 tok Ciang Kai-shek med seg mest parten av kistene over sundet til Taiwan.

Her finnes det bl.a. fabelaktige samlinger av jade, bronse, landskapsmalerier, kalligrafi, uvanlige bøker, utsøkte møbler m.m. Det sies at man trenger 30 år for å kunne se alle skattene i museet. Vi prøver å konsentrere oss om de viktigste nasjonalskattene for eksempel bronserøykelseskaret Maogongdi fra 800-tallet f.Kr.

Sent om ettermiddagen besøker vi Taipeis livligste kveldsmarked. Mange byer i Taiwan har mengder med kveldsmarkeder, men den eldste og største er den som heter Shilin. På markedet er det mengder av matboder der de lager og selger utallige småretter. For lokalbefolkningen er det en vane å gå på kveldsmarked og spise middag. For oss er det både interessant og morsomt å prøve disse populære smårettene og spise oss gode og mette under vandringen på markedet og oppleve det fascinerende folkelivet.

Dag 5 – 30. november Taipei – Xinzhu – Sol-måne-sjøen (F, L, M)

Vi sjekker ut etter frokost og kjører først til Beipus gamle gate med tettliggende lave hus i Xinzhu. Gata er bare 200 meter lang, men den huser flere velbevarte historiske minner fra 1800-tallet. Vi skal prøvesmake en tradisjonell sørkinesisk drikke eller velling Lei cha. Ingredienser til drikke varierer fra årstid til årstid. Skikken med Lei cha begynte på 200-tallet e.kr. Det er veldig utbredt blant Hakka-folk i Hakka-regioner både i fastlandet og på Taiwan. Til lunsj serveres Hakka-mat.

Om ettermiddagen kjører vi gjennom et stort område med te-plantasjer. Underveis stopper vi og besøker en liten te-fabrikk. Der kan vi prøve å lage rød te med ferske teblad.

Sent om ettermiddagen kommer vi frem til Sol-måne-sjøen og skal bare innkvartere oss på hotellet ved sjøen. Området rundt sjøen er hjemstedet for Thaofolket, en urbefolkningsgruppe på Taiwan.

Middag ordnes etter innkvartering.

Dag 6 – 1. desember Sol- måne-sjøen (F, L, M)

Etter frokost skal vi utforske området rundt sjøen. Her finnes en hage full av påfugler og en del gamle templer. Vi besøker bl.a. Wenwu-templet som huser både krigens og litteraturens guder, Ci’en-pagoda og Xuanzang Si. En sykkeltur rundt sjøen (totalt 33km) anbefales for den som ønsker å se mer på sjøen.

Lunsj og middag ordnes.

Dag 7 – 2. desember Alishan nasjonalpark (F, L, M)

Vi sjekker ut etter frokost og kjører mot Alishan som er et must for turistene når man er på Taiwan. Det er et vakkert fjell- og skogsområde med 2000 år gamle trær. Underveis skal vi gjøre et par stopp. Til lunsj blir det mat i bentoboks på Fengqihus gamle gate. Etter ankomst tar vi en liten vandring og en liten togtur i den fine naturen. Deretter innkvarterer vi oss på hotellet. Middag ordnes.

Dag 8 – 3. desember Tainan (F, L, M)

Hvis været tillater det, kan den som er interessert stå opp tidlig for å oppleve den spektakulære soloppgangen på Alifjellet. Med den gamle og smale togbanen kommer vi opp til 2400 moh. der vi venter på soloppgang.

Etter frokost sjekker vi ut. Turen går til Taiwans gamle hovedstad – Tainan som også har blitt kaldt for Taiwans kulturby. Den ligger bare noen få mil fra sydvestkysten. Flere av de mer enn 300 templene i Tainan beregnes blant de best bevarte eksempler på tradisjonell kinesisk kultur på øya, f.eks Konfuciustempelet fra 1665. Tainan ble gjort til nederlendernes koloniby i år 1621. Senere drev Ming-generalen Zheng Chenggong nederlenderne bort og tilbake til Batavia (Java), og han tok byen som hovedstad for sin regjering. Først på 1800-tallet tok Taipei over som øyas hovedstad.

Vi tar først en koselig båttur gjennom Sicao green canal som er omgitt av mangroveskog. Deretter besøker vi den gamle bydelen Anping. Her kan vi se mange minnesmerker bevart fra tidligere århundrer. Det er også her vi kan se det gamle Fort Zeelandia som nederlenderne bygd under 1600-tallet. Under vår vandring møter vi også en del gamle templer som huser Zhang Chenggong og hans familie sin ære. Deretter innkvarterer vi oss på hotellet.

Lunsj og middag ordnes.

Dag 9 – 4. desember Kenting (F, L, M)

Vi sjekker ut etter frokost og reiser videre til Taiwans sydligste odde Kenting som har et behagelig klima året rundt og fine strender. Underveis besøker vi Fo Guang Shan Buddha utenfor Kaohsiung. Museet var bygd år 2011 og huser en av tannrelikviene av Sakyamuni Buddha. Lunsj ordnes midt på dagen.

Om ettermiddagen kommer vi frem til hotellet i Kenting. Middag ordnes.

Dag 10 – 5. desember Kenting (F, L)

Frokost på hotellet. Om formiddagen besøker vi Kenting Nasjonal park med Taiwans rikeligste flora, rike fugleliv og frodige regnskog. I parken tar vi en spasertur og besøker et par eventyrlige steder som den verdensberømte regissøren An Lee brukte i sin film «Historien om Pi».

Hele ettermiddagen er fri til egen disposisjon. For den som ønsker å bade og sole seg finnes gode muligheter. Middag på egen hånd.

Dag 11 – 6. desember Taitung (F, L, M)

Etter frokost sjekker vi ut og tar en behagelig vandring i Sheding nasjonalpark først. Inne i nasjonalparken er det rikt med flora og dryppsteinsgrotter. Her kan vi også se at gamle trær har blitt formet til penzai-trær med hjelp av naturens kraft. Deretter kjører vi videre til Taitung. Underveis skal vi bare nye det vakre naturlandskapet. Vi stopper ved den berømte varmekilden Zhiben og tar et bad. Når Taiwan var under japansk kontroll (1895 – 1945) begynte man å bygge utendørs bad med varmekilder. Fortsatt i dag er det populært å ta et varmekildebad ved ulike anledninger. Før vi kommer frem til Taitung, skal vi ta en liten pause i Xiaoyeliu ved Stillehavet. Her kan vi se merkelig steinformasjoner som har blitt erodert av bølger og vins gjennom historien. Innkvartering på hotellet. Lunsj og middag ordnes.

Dag 12 – 7. desember Hualien (F, L, M)

Etter frokost reiser vi langs Taiwans vakre østkyst mot nord med fjell på den ene siden og Stillehavet på den andre siden. Hele veien fra sør til nord langs østkysten er en av verdens vakreste landsveisreiser. Vi passerer først Krepsens vendekrets og forlater det subtropiske klimaet og kommer inn i det tropiske. Ved Bolangveien med endeløse grønne rismarker på begge siden skal vi ta en liten pause. Denne lille veien har blitt kjent som «den grønne veien til paradiset» etter en reklamefilm om Bolang kaffe som ble filmet her. Vi kjører også forbi Vatan’an vårmarken. Hvis tiden tillater det, besøker vi Hualien sukkerfabrikken før vi innkvarterer oss på hotellet. Hualien er den nest største byen i østlig Taiwan med en befolkning på 110.000 innbyggere.

Lunsj og middag ordnes.

Dag 13 – 8. desember Hualien – Taipei (F, L)

Vi sjekker ut etter frokost. Dagens høydepunkt er Taiwans mest kjente naturattraksjon og et av verdens fremste geologiske underverk, Taroko. Denne ravinen ligger ca. 30km nord for Huanlien og er også kalt «marmorravinen» med polerte steiner i vakre fargenyanser. I den trange og spektakulære kløften kjører vi flere mil og får oppleve en rekke flotte fjellformasjoner og fosser. Vi tar også en spaserturer for å komme nærmere fosser og nyte utsikten i det magiske naturlandskapet. Enkel lunsj ordnes.

Etter maten reiser vi mot nord til Taipei på den slingrende kystveien. Vi skal bare innkvartere oss på hotellet.

Dag 14 – 9. desember Taipei – hjemreise (F, L. M)

Sen frokost på hotellet. Sjekk ut etter frokost. Vi bruker dagen for å besøke en kinesisk skole eller en barnehage hvis det er mulig. Lunsj Hot Pot ordnes. Sent om ettermiddagen kjører vi til Taoyuan og spiser middag før vi reiser til flyplassen for hjemreise. Flyet vårt EK367 går kl.23.45 og lander Dubai kl.05.45 (10.desember).

Dag 15 – 10.desember Dubai – Oslo (Mat på flyet)

Etter to timers mellomlanding flyr vi videre med EK159 til Oslo. Ankomst Oslo kl.12.

Vi ønsker deg en uforglemmelig tur!

Ta kontakt for mer informasjon eller gå direkte til bestilling av reise >>>