16. november – 28. november 2019, 13 dager
Innledning Dagsprogram Reisekart Pris Program i PDF
Turen starter i Kinas hovedstad Beijing med enbefolkning på 21 millioner. Der skal vi bruke tid til å besøke Himmelens tempelsom er et av de største tempelkompleksene i Kina. Den store og sirkelrundehovedbygningen med sitt blåglaserte tegltak er et unikt eksempel på Kinas tradisjonellearkitektur. Hele taket er nemlig satt sammen uten en eneste spiker. Hit komkeiseren hvert år for å foreta ofringer og ba til himmelen om god avling forsitt folk. Vi skal også vandre på Den kinesiske mur før vi reiser videre til dettibetanske høylandet.
Xining ligger i selve Qinghai-provinsen og i snitt ligger det på 2270 moh. Rundt byen er det mengder av vakker natur med frodige daler. Her skal vi bruke en natt for å begynne å akklimatisere oss på det tibetanske høylandet med relativt tynn luft. Vi bruker tiden på dagen til å besøke et av Kinas flotteste tibetanske klostre, Ta’er Si og Kinas tibetanske medisin museum og vandrer litt rundt i byen som er preget av tibetansk kultur. Provinsen er også fødested for flere Dalai Lamaer i Tibets historie.
Togturen starter fra Xining over det tibetanske høgplatået til Lhasa, totalt 1792 kilometer lang. Jernbanelinjen mellom Xining og Golmud (2802 moh) sto klar i år 1984, mens den 1142 kilometer lange jernbanen mellom Golmud og Lhasa ble innviet og kjørt for første gang 1.juli 2006. Den er ikke bare verdens høyestliggende jernbanelinjen på 5072 moh., men også et imponerende ingeniørarbeid som bl.a. har løst problemer med å bygge jernbane på permafrost. Toget har trykkabin for å forhindre høydesyke, og det finnes oksygengass system for passasjerene, samt vinduer som forhindrer UV-stråling.
Toget tar med oss igjennom historiske og enkelte deler utilgjengelige steder som kekexili naturreservat, Cuona-sjøen (4650 moh) og Tanggula-fjellet. Vi kjører bl.a. over kilometervis villmark rundt Qinghai sjøen, Kinas største innsjø. Tibetanske antiloper, mongolske gaseller, kameler, jakokser, snødekte fjelltopper, isbreer og ensomme lastbiler dekorerer nå og da landskapet utenfor togvinduene. Naturreservatet Kekexili er hjemsted for tibetanske antiloper som også blir kaldt ”Chiru”. Reservatet har et areal på 45.000 kvadratkilometer for over 200 dyrearter. Det er god sjanse for å se flokker av tibetansk antilope. Tanggula-passet (5 072 moh) er togturens høyeste punkt. Det er 200meter høyere enn det høyeste punktet på togstrekningen over Andesfjellene i Peru. Når vi nærmer oss Lhasa, kommer vi igjen nærmere på sivilisasjonen.
I Tibet opplever du høye, snøkledde fjell, tynn luft, klar himmel, mantrasang, gyngende bønneflagg, sirklende bønnemøller og uopphørlig brennende røkelse. Lhasa har en 1300-årig historie med mange etterlevninger og en sterk religiøs atmosfære. Her skal vi bl.a. se Dalai Lamas gamle vinterpalass Potala, handlegaten Barkhor rundt Jokhangtempelet og Sera klosteret. Deretter begir vi oss ut på en fantastisk kjøretur over det sørlige tibetanske platå i over 4 000 meters høyde. Et av turens høydepunkt er å kjøre langs den hellige sjøen Yamdrok Tso (4 400 moh).
Gyantse ligger 265km sydvest for Lhasa. Den var en gang den tredje største byen i Tibet etter Lhasa og Shigatse, og var et viktig handelssentrum, særlig for ullhandelen langs den gamle veien fra Tibet til Sikkim, Buthan, Nepal og det østlige India. På 1400-tallet var byen hovedstad for et lite, men velstående tibetansk kongedømme. Det var på denne tiden et av Tibets helligste minnesmerker, den praktfulle tredimensjonale mandalaen som er kjent under navnet Kumbum ble bygd i Gyantse. Den lille og støvete byen har bevart sin tibetanske karakter. Her finner man typisk tibetansk arkitektur, mange gamle tibetanske hus og det tibetanske folkelivet.
Shigatse er Tibets nest største by med ca. 40.000 innbyggere. Den har tradisjonelt vært hovedsetet for Penchan Lama, den tibetanske buddhismens andre leder. Byen er også det økonomiske, politiske og kulturelle senteret for Sentral-Tibet. Området har store jordbruksområder, vakker natur og gigantiske tempelkompleks.
Når vi kommer oss ned til det frodige lavlandet skal vi ta en tur til Dazu som ligger utenfor Chongqing. Her kan man se kjempestore buddhistiske steinstatuer som er hogget ut direkte i fjellveggene. De eldste statuene er fra 800-tallet og området finnes på Unescos verdensarvliste.
Opplevelsene står i kø på denne reisen. Naturlandskapet er fabelaktig og de ulike kulturer du skal oppleve er enestående.
OBS! Vi tar forbehold om program- og prisendringer og ønsker alle en uforglemmelig tur!
Ta kontakt for meir informasjon eller gå direkte til bestilling av reise >>>